Handen gieten cacaobonen in jute zak
Actualité14 septembre 2020

Duurzame chocoladesector nog niet in zicht

De boeren die cacao produceren voor de Belgische chocolade staan nog steeds voor een enorme kloof om een leefbaar inkomen te bereiken. Hoe groot die kloof is, weten we niet. Bedrijven moeten daarvoor meer informatie delen. Dat is de logische vaststelling in het eerste jaarrapport van Beyond Chocolate, het platform voor duurzame chocolade. Om de beloftes van de chocoladesector waar te maken, is er in de eerste plaats nood aan meer transparantie.

Engagement voor echt duurzame chocolade

Het jaarrapport van Beyond Chocolate schept een beeld van de vooruitgang sinds eind 2018. Toen engageerden chocoladebedrijven en de federale overheid zich om de grote uitdagingen in de Belgische chocoladesector te lijf te gaan, onder impuls van minister Alexander De Croo. Tegen 2030 moeten alle boeren die aan de Belgische chocoladesector leveren minstens een leefbaar inkomen verdienen. Ook moet ontbossing ingeperkt worden en moet kinderarbeid plaats ruimen voor kinderontwikkeling.

Wereldschokkend was zo’n initiatief niet. In de cacaosector bestaat er een 20 jaar lange traditie van beloftes en vrijwillige duurzaamheidsinitiatieven. Helaas bleven echte transparantie en impact telkens uit. Boeren krijgen nog altijd klappen door voortdurende prijsschommelingen, het kappen van regenwoud (voor cacao) neemt toe en kinderarbeid blijft alomtegenwoordig.

Beyond Chocolate moet transformatie naar duurzame chocolade in gang zetten

En toch is Beyond Chocolate wél relevant.

Dit multi-stakeholder-initiatief maakt werk van een gedetailleerd monitoringskader. En al klinkt een leefbaar inkomen niet meer dan normaal, om het te realiseren, is niets minder dan een transformatie van de sector nodig.

De enorme kloof naar een leefbaar inkomen overbrug je namelijk niet met wat oplapwerk.

Jaarrapport 'Beyond Chocolate'

Klik op de donkergroene knop hiernaast op het jaarrapport te lezen.

Droite