Actualité26 janvier 2022

Kom op de ‘Komaf Koffie’

Oxfam-medewerker Michiel Bleus bruist vaak van ideeën. Hij staat dan weleens aan iemands bureau met een potloodschets. En voor je het weet zet hij dat idee om in een warm, prachtig project dat mensen samenbrengt, nieuwkomers omarmt en opleidt … met de geur van verse koffie als perfecte sfeerschepper. De Komaf Koffiekar was geboren!

Hoe het project van de Komaf Koffiekar tot stand gekomen is? “Ik haalde de inspiratie bij Change Please, een gelijkaardig initiatief in Londen”, aldus Michiel. “Ik vond het concept perfect geschikt voor een samenwerking tussen Oxfam en andere organisaties.” Sprongen mee op de kar: Stad Gent, Gent Fair Trade, Enchanté vzw, UGent, OCMW Gent, IN-Gent, Trade for Development Center en Refu Interim.

Koffie met een missie

En die kar heeft een drieledig doel. Want wat brengt mensen meer samen dan een dampende kop koffie? Je gaat ‘op de koffie’ bij je grootouders, een koffieklatsj onder vrienden is dubbel genieten. Wereldwijd hebben barista’s het prepareren van zo’n kopje tot een kunst verheven.

Tegelijk creëert de mobiele Komaf Koffiekar werkgelegenheid, voorziet in werkervaring én expertise … maar niet voor eender wie. Omdat koffie mensen samenbrengt en er dan dialogen opborrelen, zochten de initiatiefnemers specifiek naar anderstalige nieuwkomers. Zij hebben doorgaans meer moeite om een fijne job te vinden en om écht deel uit te maken van de lokale gemeenschap. En daar wil Komaf Koffie … eh ... komaf mee maken.

Dus plaatsten ze op social media een oproep voor toekomstige barista’s met een migratie- of vluchtelingenachtergrond. Bij de diverse organisatoren druppelden de reacties binnen. George, Abdi, Eman, Emmanuel, Lamine, Alejandro, Frankli, Morteza, Elie, Ishak, Maab, Duaa … dienden zich enthousiast aan.

En natuurlijk is deze koffie geproduceerd én gezet met respect voor mens en milieu. Of wat had je gedacht?

Barista’s in de maak

Via de VDAB volgden de barista’s-in-spe een initiële opleiding. Daarna perfectioneerden ze hun nieuwe vaardigheden aan de zijde van niemand minder dan Charlene De Buysere, zaakvoerster bij WAY Coffee in Gent en bovendienwereldkampioene koffiezetten. De opleiding beperkte zich niet tot koffiezetten. Ze moesten ook leren rijden en manoeuvreren met een uit de kluiten gewassen ‘bakfiets’. Geen evidentie. En samen met IN-Gent vzw (voor inburgering en integratie) stelden ze hun Nederlandse conversatieskills op punt.

Koffiestage

En dan het echte ding: stage lopen in een van Gents levendige koffiebars. Slijterij de Roos, WAY, Full Circle Coffeebar, Cup, Faja Lobi … hadden allemaal een plekje voor de barista’s. Eentje kreeg zelfs prompt een jobaanbieding!

De grote apotheose was voor 10 oktober 2021, wanneer de Komaf Koffiekar met de juiste ceremoniële tamtam voorgesteld werd aan het Gentse publiek en de nieuwbakken barista’s een koffielustige meute mochten trotseren.

Koffiedik kijken

Tegenwoordig zie je de Komaf Koffiekar her en der opduiken op Gentse evenementen en locaties. Via social media kun je zien waar ze neerstrijken. Wat de toekomst nog meer in petto heeft voor dit hartverwarmende gezelschap? “Komaf Koffiekarren in alle Vlaamse steden”, mijmert Michiel.

Dat hij maar gauw gelijk krijgt!

Path 587 Path 588 Path 589 Path 590 Path 591 Path 592 Path 593 Path 594 Path 595

Benieuwd waar Komaf Koffie neerstrijkt?

We kondigen de locaties elke week aan via Instagram.

Droite