Davos 2023
Communiqué de presse5 septembre 2023

Miljonairs, economen en vooraanstaande politici smeken de G20 om "de superrijken te belasten"

Waaronder voormalig premier Leterme, VS-politicus Bernie Sanders en economen Zucman, Ghosh, Raworth, Hickel en Piketty 

De druk op de G20 neemt toe om wereldwijd aan te dringen op een verhoging van de belastingen op de rijkste burgers. Zonder zullen extreme rijkdom en ongelijkheid blijven stijgen. In de afgelopen tien jaar hebben miljardairs hun rijkdom meer dan verdubbeld, van $5,6 naar $11,8 biljoen.  

In een open brief aan de G20 roepen bijna 300 miljonairs, economen en politieke vertegenwoordigers uit bijna alle G20-landen op tot een nieuwe internationale overeenkomst over vermogensbelasting om "te voorkomen dat extreme rijkdom onze collectieve toekomst aantast". Er staat dat mensen over de hele wereld "wanhopig op zoek zijn naar verandering".  

Geld, kennis en macht zijn verenigd in de roep om actie, en vragen de G20 het belasten van de rijksten centraal op hun agenda te zetten tijdens hun komende top in India.  

Onder de ondertekenaars bevinden zich Disney-erfgename en filantroop Abigail Disney, ex-leiders van België (voormalig premier Leterme), Roemenië, Kroatië, Tsjechië en Bulgarije, VS-vertegenwoordigers Bernie Sanders en Brendan Boyle, voormalige en huidige Europese parlementsleden waaronder Aurore Lalucq, artiesten Brian Eno en Richard Curtis, voormalig voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN Maria Espinosa, en economen zoals Gabriel Zucman, Jayati Ghosh, Kate Raworth, Jason Hickel, Lucas Chancel en Thomas Piketty. 

De massale accumulatie van extreme rijkdom door de rijkste individuen is "een economische, ecologische en mensenrechtenramp" die "de politieke stabiliteit over de hele wereld bedreigt", zeggen ze. 

Ze ontkennen de "valse belofte dat rijkdom aan de top ons allemaal op de een of andere manier ten goede zou komen" en zeggen dat de G20 nu moet handelen om een eerlijker belastingstelsel te ontsluiten dat de triljoenen dollars zal opbrengen die nodig zijn om enorme wereldwijde bedreigingen aan te pakken, zoals armoede en ongelijkheid, loondeflatie en de klimaatcrisis. Een internationale overeenkomst bereiken over hoe de belastingen op de superrijken te verhogen "zal niet gemakkelijk zijn, maar het zal de moeite waard zijn".  

"Er is al veel werk verricht. Er is een overvloed aan beleidsvoorstellen over vermogensbelasting van enkele van 's werelds meest vooraanstaande economen. Het publiek wil het. Wij willen het. Nu ontbreekt alleen nog de politieke wil om het te realiseren. Het is tijd om die te vinden." 

Morris Pearl, voorzitter van de Patriotic Millionaires en voormalig Managing Director bij BlackRock, zei: "In de afgelopen decennia is de ongelijkheid van rijkdom over de hele wereld gepiekt. De groeiende kloof tussen arm en rijk heeft de wereldeconomie gedestabiliseerd, de opkomst van extremistische politiek verergerd en het weefsel van onze sociale orde aangetast. Als ultra-rijk persoon, die een organisatie van gelijkgestemde rijke mensen vertegenwoordigt, vraag ik de G20 om ons te belasten.  

"De leiders van 's werelds grootste economieën moeten snelle en doortastende actie nemen om gevaarlijke niveaus van ongelijkheid te verminderen; als ze er niet in slagen om extreme rijkdom te belasten, dreigt een verzwakte wereldeconomie, het verval van democratische instellingen en verergerende sociale onrust. De G20 moet nu handelen." 

Een recent rapport van de OESO toont bovendien aan dat in de rijkste landen de belasting op inkomen uit arbeid systematisch hoger is dan die op kapitaal. De last van de solidariteit wordt dus onevenredig gedragen door de gewone mensen, zij die werken, terwijl de rijksten gebruik kunnen maken van een belastingsysteem dat in hun voordeel is aangepast om hun bijdragen te verminderen of deze solidariteit te omzeilen. België is een van de koplopers in deze rangschikking van fiscale ongelijkheid.

Noot aan de redactie 

- In de afgelopen tien jaar hebben mensen met meer dan $50 miljoen genoten van een groei van 18,3% van hun vermogen, terwijl miljardairs hun vermogen met 109% hebben zien groeien. 

- Slechts 4 cent van elke dollar belastinginkomsten is afkomstig van vermogensbelastingen. 

- Sinds 2020 heeft de rijkste 1% bijna tweederde van alle nieuwe rijkdom vergaard. Het vermogen van miljardairs groeit met 2,7 miljard dollar per dag.  

- Voor elke dollar nieuwe rijkdom die iemand in de onderste 90% heeft vergaard, heeft een van de miljardairs ter wereld $1,7 miljoen vergaard. 

- De helft van alle miljonairs betaalt geen successierechten en geeft $5 biljoen belastingvrij door aan de volgende generatie. 

- Het gemiddelde belastingtarief in OESO-landen voor de rijksten is gedaald van 58% in 1980 tot 42%. 

- Belastingen op vermogenswinsten - typisch de belangrijkste bron van inkomsten voor de top 1% - bedragen gemiddeld slechts 18% in meer dan 100 landen. 

- In de haussejaren van de jaren 1950-60 bedroeg het hoogste marginale tarief van de federale inkomstenbelasting in de VS 91%, de successierechten 77% tot 1975 en de vennootschapsbelasting meer dan 50%. 

Het initiatief van de open brief kwam van The Patriotic Millionaires, The Institute for Policy Studies, Earth 4 All, Millionaires for Humanity en Oxfam. De volledige lijst van ondertekenaars vind je hier. 

Droite