Communiqué de presse21 août 2023

"Second Hand September": een revolutie in je kleerkast

Voor het derde opeenvolgende jaar presenteert Oxfam-in-België haar campagne "Second Hand September", een hele maand gewijd aan tweedehands spullen. Om mensen bewust te maken van de noodzaak om bewuster te winkelen, de sociale en ecologische misstanden van overconsumptie aan te klagen en een circulair en ecologisch alternatief voor te stellen, moedigt Oxfam shoppers aan om 30 dagen lang duurzaam te kopen. Hiervoor zijn er een zestigtal tweedehandswinkels in heel België, waar je kwaliteitskleding en andere voorwerpen, zoals boeken en keukengerief, kunt kopen en doneren. 

Tweedehands vermindert niet alleen de druk op het milieu, maar stimuleert ook de sociale en solidaire handel. De winst uit de verkoop helpt de missie van Oxfam om de ongelijkheid in de wereld te bestrijden en biedt lokale steun voor een model van sociale economie dat werkt voor mensen.  

Oxfam pleit niet alleen voor de aankoop van tweedehands artikelen, maar speelt ook een rol in de bewustmaking van de rampzalige milieu-impact van de fast fashion en de bredere productiesector.   Door te kiezen voor tweedehands goederen neem je een krachtig standpunt in voor solidariteit, mensenrechten en respect voor het milieu. Bovendien liggen de Oxfam-winkels vol met unieke voorwerpen tegen lage prijzen: kleding, boeken, decoratie- of keukenartikelen... 

Doneer kwaliteitskleding, boeken of voorwerpen in Oxfam-winkels 

Door te doneren help je ook mee aan een eerlijkere, duurzamere wereld! Ondanks de hausse op de tweedehandsmarkt daalt de hoeveelheid en kwaliteit van donaties, zoals kleding en boeken. De groeiende populariteit van bepaalde doorverkoopplatformen, die de huidige praktijken van overconsumptie en overproductie niet in vraag stellen, is hier een belangrijke oorzaak van. Het is cruciaal om na te denken over de impact van deze trends op een meer bewuste en solidaire consumptie.  

Tijdens de maand september loopt er daarom een actie bij de 60 Oxfam tweedehandswinkels: Krijg per aankoopschijf van € 2 een tegoed van 15% op het cumulatieve bedrag van je aankopen (vraag de actiekaart aan in de winkel).

Noot voor de redactie 

Een bezoek aan het sorteercentrum van Oxfam in Haren is mogelijk, alsook interviews met vrijwilligers of collega’s. 

Droite