Wrapi-trio-packshot
Actualité18 novembre 2019

Zero waste de feesten door: anti-voedselverspilling

Het feest is gedaan en nadat je de laatste gast uitzwaaide, sta je daar. Een fout cadeau waar je geen blijf mee weet en een ontplofte keuken met nogal wat liters soep, porties aardappelen, brood, rijst, … over.
Eerst en vooral: wat met je voedselresten? De composthoop op? Mogelijk. Geef terug aan de aarde, wat je ervan kreeg. Maar het hoeft zeker niet meteen weggegooid!

1. Bezint eer ge begint

Maak boodschappenlijstjes en weeg ingrediënten goed af. Houd je aan je eigen voorschriften: koop niets dat niet op het lijstje staat, maak niet meer dan nodig. Zo beperk je alvast de (eventuele) overschot. Wees gerust: iedereen zal voldoende eten, drinken, … en niemand gaat met honger van tafel!

2. Bewaar

Voor de hand liggend, hé. In een potje, folie erover en hup, de koelkast in. Denk echter ook aan de impact van plastic en aluminium op het milieu. Bewaardoosjes doen het dus beter! En ook deze Wrapi’s. Deze herbruikbare linnen doekjes om je schalen mee af te dekken, zijn behandeld met bijenwas, hars en jojobaolie. Ze houden je voeding vers, beschermen het en laten overtollig vocht ontsnappen.

wrapi-440x250

Let uiteraard wel een beetje op de houdbaarheid. Invriezen, zeg je? Bereid voedsel kan je zeker in de diepvries kwijt. Opgelet! Laat het voedsel wel eerst afkoelen (dit om bederf van ander reeds ingevroren voedsel te voorkomen) én kleef er een invriesdatum op. Consumeer binnen de 3 tot 6 maanden na het invriezen. Meer details en weetjes daarover vind je op voedselverlies.be.

Opgelet 2: gebruik je zintuigen voor je enthousiast een restje aansnijdt! Ziet, ruikt of smaakt het anders en twijfel je? Beter voer voor het compostbakje dan.

3. Geef weg

Heb je nog blikken, zakjes, … onbereid en ongeopend voedsel over en ben je niet van plan die eerstdaags zelf te consumeren? De Voedselbanken verwelkomen die met open armen! Ook in je buurt vind je wellicht enkele privé-initiatieven zoals Poverello, te vinden in verschillende steden.

4. Geef mee

Zoals op restaurant: geef een doggy bag mee aan je gasten. Je kan dit zelfs op voorhand communiceren: breng je eigen bewaardoosje mee, want restjes gooien we liever niet weg!

5. Wees creatief

Ja, ook hier! Gooi eens wat dingen samen, in een wok of ovenschotel bijvoorbeeld. Verloren brood is een gekende, maar een pasta met groentenrestjes en een pesto fluks doorheen gemixt kan sma-ken, mensen! Meer tips? Op de fijne site van voedselverlies.be lees je er een paar. En met deze recepten is de inhoud van je frigo in geen tijd opgesmikkeld.

6. Koffiegruis en theezakjes

Gebruikte theezakjes of koffiegruis leg je in de koelkast om vieze geurtjes te absorberen. Theeblaadjes (uit de builtjes halen kan ook) bij de planten strooien om ze te bemesten, ook in de tuin! Bovendien houdt de geur ongedierte op afstand. Gebruikte theezakjes opnieuw laten trekken en met dat water je ramen streeploos ontvetten. Tal van mogelijkheden! Geldt ook voor koffiegruis: je planten en gazon zijn hier ontzettend blij mee, en de geur houdt slakken weg. Het doet ook goed dienst als natuurlijk schuurmiddel voor potten en pannen, tenzij er een Teflon-laagje op ligt.

Droite