Actualité9 janvier 2019

Verkiezingen in Congo bemoeilijken voorbereiding koffie-export

Terwijl we wachten op de verkiezingsuitslagen ligt het internet in Congo plat. Onze koffie-partners moeten de grens met Rwanda oversteken om dringende mails te lezen en beantwoorden. Samen met hen hopen we op een vredevolle machtsoverdracht, en op een president en parlement die meer bekommerd zijn om de kansen die de Congolezen verdienen om een beter leven uit te bouwen.

Monsterverkiezingen

In de DR Congo wachtten de Congolezen -en samen met hen zowat de hele wereld- vol spanning op de uitslagen van de verkiezingen op 30 december 2018. Die uitslagen waren eerst beloofd voor zondag 6 januari, maar zijn dus uitgesteld ‘sine die’. De kiescommissie (CENI) vroeg de nodige tijd om alles te kunnen tellen en compileren.

verkiezingen-in-congo-bemoeilijken-voorbereiding-koffie-export-440x250

Het waren monsterverkiezingen. Zowel de president als het nationale én de provinciale parlementen moesten worden verkozen. Daarenboven werden de verkiezingen pas na een week uitstel gehouden. Nog net in 2018. In drie steden (o.a. Beni en Butembo in Noord-Kivu) werden de verkiezingen zelfs uitgesteld tot maart. Hoe kunnen die stemmen dan nog worden meegeteld in de resultaten? Om nog niet te spreken van de onregelmatigheden die werden vastgesteld in vele kiesbureaus.

Een explosieve toestand

De voorbije week sijpelden er al berichten door over de vermeende winnaar van de presidentsverkiezingen. En verscheidene kandidaten legden verklaringen af om de overwinning te claimen.

Ondertussen liggen de sociale media plat. Sinds verkiezingsdag besliste het regime in Congo om internet in het hele land af te sluiten, naar eigen zeggen om verspreiding van valse/onvolledige resultaten tegen te gaan. Natuurlijk belet dit meteen dat lokale waarnemers van de kerken en  burgerbewegingen hun indrukken en resultaten delen met elkaar en kunnen centraliseren, en dat er gemobiliseerd wordt tot protest door diezelfde organisaties.

Handel drijven wordt moeilijk

Voor onze koffiepartners heeft dit concreet tot gevolg dat ze al een dikke week geen mails kunnen lezen en beantwoorden. En dat net voor de nieuwe koffie-oogst, een moment waarop kopers naar nieuwe contracten beginnen vragen. Ook directe en vlotte communicatie via het populaire Whatsapp verloopt nu erg moeilijk. Ze zien zich dan ook genoodzaakt om naar Gisenyi te reizen, net over de grens van Rwanda, om daar de meest dringende mails te verwerken. Koffie exporteren uit het woelige Congo blijft een dagelijkse uitdaging…

Koffie uit Oost-Congo

Wij blijven natuurlijk achter onze partners staan en willen koffie blijven importeren uit Congo. Terwijl in de Congolese Kivustreek de spanning stijgt over de uitslag van de verkiezingen, lanceren wij een nieuw product uit deze regio: single origin koffie uit de hooglanden rond het Kivumeer, in boontjes om zelf te malen of in je espressotoestel te gebruiken.

Koffiecoöperaties in Kivu, zoals onze partners Sopacdi, Muungano en Raek, blijven werken aan een betere toekomst voor hun leden. Want ondanks het gebrek aan steun van de (zo goed als afwezige) overheid blijft de export van fair trade kwaliteitskoffie één van de weinige activiteiten die een waardig inkomen bieden aan de kleinschalige boeren in Kivu.

Droite