Rebuild Women's Hope oprichtster Marcelline Budza omhelst een andere vrouw.
Communiqué de presse4 mars 2024

Straffe vrouwen, straffe koffie

Ter gelegenheid van Internationale Strijddag voor de rechten van de Vrouw op 8 maart steekt Oxfam haar specialty ‘vrouwenkoffie in een nieuw jasje, gebaseerd op een kunstwerk dat Bahati Simoens voor Oxfam maakte. De Women’s Hope koffie wordt geproduceerd door de leden van de coöperatie ‘Rebuild Women’s Hope’ op het eiland Idjwi aan het Kivumeer in Congo. Op 5 maart wordt de koffie voorgesteld in Brussel met Marcelline Budza, oprichtster van RWH, samen met onder andere minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez. 

Rebuild Women’s Hope (RWH) is een koffiecoöperatie met 70% vrouwelijke leden op het eiland Idjwi in het Kivumeer in Congo. Het Kivumeer ligt op 1.460 meter hoogte en wordt geflankeerd door steile hellingen. Deze hoogteligging zorgt voor hoogwaardige koffie. De regio kent momenteel een heropflakkering van het conflict waardoor meer dan honderdduizend mensen in onvoorstelbare omstandigheden moeten overleven. Vrouwen in het bijzonder voelen hier de gevolgen van. 

RWH focust zich in het bijzonder op vrouwenrechten en gendergelijkheid. RWH heeft ook een agro-ecologisch project lopen: ze planten inheemse bomen en struiken aan die de koffieplant beschermen tegen de grillen van het weer en die tegelijk de bodem gezonder maken. Sinds 2022, wanneer het partnerschap met Oxfam Fair Trade is begonnen, zijn ze bio gecertifieerd. 

De koffie is medium gebrand waardoor de karaktervolle koffie een volle body heeft met fijne acide toetsen. Ze wordt overigens ook gebruikt in de BIO Highland van 1 kg. De nieuwe Women’s Hope koffie is beschikbaar in de Wereldwinkels. 

Op 5 maart in Brussel wordt de koffie voorgesteld en in gesprek gegaan met Marcelline Budza oprichtster van de RWH, minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez en Karen Janssens, Sustainable Sourcing Expert Colruyt Group.

Noot aan de redactie: 

Beeldmateriaal is hier beschikbaar. 

Koffie is is één van de eerste eerlijke producten die Oxfam 50 jaar geleden begon te importeren. Vandaag is Oxfam Fair Trade de grootste fairtrade koffiespeler in België. 

Koffie wordt verbouwd op ongeveer 12,5 miljoen koffieplantages over de hele wereld. Ze zijn bijna allemaal (95%) kleiner dan 5 hectare (ongeveer 7 voetbalvelden) en 84% is zelfs kleiner dan 2 hectare. Deze kleinschalige boeren produceren naar schatting 73% van alle koffie ter wereld. 

Terwijl er vele miljoenen koffieboeren zijn, wordt bijna de helft van alle koffie geëxporteerd door maar vijf handelsbedrijven. De koffie wordt geïmporteerd door koffiebranders. De tien grootste koffiebranders brengen samen 35 % van alle koffie op de markt. Minder dan 10 % van de consumentenprijs van koffie blijft achter in de koffieproducerende landen. 

De grootste tien koffiebedrijven ter wereld branden samen 35% van alle koffie. In 2019 hadden ze een omzet van naar schatting 45 miljard euro (valutakoers eind 2020). De omzet en winst wordt voor het overgrote deel in Europa en de VS geboekt. 

Marcelline Budza oprichtster van de RWH en Bert Vander Vennet, Product Manager Koffie zijn beschikbaar voor verdere toelichting over de nieuwe koffie, respectievelijk in het Frans en Nederlands. Het is mogelijk om een pakje koffie (en ander lekkers) te ontvangen. Contacteer Belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Droite