Communiqué de presse2 octobre 2023

Week van de Fair Trade: Wissel je chocoladewikkel om voor een Oxfam chocolade tablet

Tijdens de Week van de Fair Trade van 4 tot 14 oktober valt er in elke Oxfam-Wereldwinkel iets te beleven: van interessante promo’s tot de feestelijke afsluiter met chocoladeruil op zaterdag 14 oktober. Hapjes, tapjes én een kans om de nieuwe Bite to Fight-chocolade te proeven: karamel en zeezout. 

Bite To Fight: goed voor de producent én de planeet 

Chocolade is hét fair trade product van het eerste uur dat dit jaar in de kijker gezet wordt met een nieuwe smaak. Op de boterham tijdens het ontbijt, een stukje bij de koffie of de ideale troostsnack? Als er iets is om fier op te zijn als Belg is het wel chocolade. Fier op de smaak, jazeker. Maar als het gaat om de chocoladesector schuiven we die trots beter opzij. Slechts 20,3% van de chocolademarkt in België is Fairtrade, en dat is nefast voor zowel het klimaat als de mensenrechten. 

Met de Bite to Fight chocolade strijdt Oxfam in de eerste plaats voor een leefbaar inkomen. Cacaoproducenten krijgen een extra premie bovenop de fairtradepremie én krijgen voorfinanciering. Hierdoor hebben producenten de financiële middelen om in onderwijs, gezondheid of hun landbouwgrond te investeren. Goed voor de producent? Check.  

Naast een eerlijk loon speelt de productie met respect voor de planeet een grote rol in fair trade. De cacaosector is immers berucht om zijn grootschalige ontbossing. Bite to Fight betaalt een premie per jaar per boom die blijft staan. Daarom zijn de extra premies voor de producent in het kader van de Bite To Fight chocolade zo belangrijk. Goed voor de planeet? Dubbelcheck.  

Chocoladeruil op 14 oktober 

Breng op zaterdag 14 oktober een lege chocoladewikkel van gelijk welk merk mee naar de Oxfam Wereldwinkel. Ruil deze in voor een nieuwe tablet fondant, melkchocolade of de nieuwe karamel en zeezout. Je zet niet alleen je tanden in (h)eerlijke chocolade, maar ook in de strijd voor een leefbaar inkomen.  

Wees er snel bij want de ruilactie loopt zolang de voorraad strekt. (1 tablet per gezin en niet cumuleerbaar met andere acties en/of klantenkortingen.) 

Er zijn tal van redenen om nog langs te komen, zo lopen er een aantal interessante promo’s o.a. op de Palestina producten. 

 

Noot voor de redactie 

Zin om de nieuwe chocoladesmaak te proeven? Contacteer belinda.torres-leclercq@oxfam.org

Droite