EDUCATIEVE REGIOWERKING LEUVEN

Wil je kennismaken met eerlijke handel en hoe dit een impact heeft op klimaat en gendergelijkheid?  Of onze producten, hun herkomst en het verhaal van onze partners leren kennen? Een Wereldwinkel op School opstarten?

Bekijk hier het aanbod van Oxfam-Wereldwinkels voor scholen, bedrijven en verenigingen in de regio Leuven.

CONTACTEER ONS of blijf op de hoogte

Op zoek naar een winkel in de regio Leuven?

WINKELZOEKER

CONTACTGEGEVENS

Parijsstraat 56, 3000 Leuven

regioleuven@oww.be

0496 12 00 32‬

SCHOLENWERKING

Onrecht in de wereldhandel blijft een zeer actueel thema. Een thema waar Oxfam-Wereldwinkels véél expertise over in huis heeft. Uit deze kennis zijn verschillende soorten workshops voortgevloeid.

Op aanvraag komen we in jouw school activiteiten begeleiden, jullie kunnen met jullie leerlingen een bezoek brengen aan de wereldwinkel of jullie kunnen zelf aan de slag gaan of je nu les geeft aan kleuters, lager, secundair of hoger onderwijs.

We hebben voor ieder wat wils!

WORKSHOPS IN JE KLAS

Op aanvraag komen we in jouw school activiteiten begeleiden. We verzorgen specifieke lessen en projecten rond eerlijke handel of organiseren activiteiten rond de Noord-Zuidproblematiek, al dan niet gecombineerd met de klimaat- en genderthema’s waarop eerlijke handel ook invloed heeft.

Hiervoor vragen we een bijdrage van €35 (dit is bespreekbaar indien dit een probleem is voor jouw school).

VOOR KLEUTERS

  • Lotta zoekt haar huis (prentenverhaal)
    We tonen en vertellen het verhaal van Lotta, een lieveheersbeestje dat haar huisje kwijt is en met de suikerrietstengels meereist in de hoop haar huis terug te vinden. Zo volgen we de weg die producten afleggen van bij de boer in het Zuiden tot in de (wereld)winkel.
  • Ontdekkingstocht naar eerlijke handel (workshop)
    Een pakje gaat de kring rond en wanneer de muziek stopt, mag er één laagje uitgepakt worden. Aan de hand van verschillende opdrachten en spelletjes maken de kleuters kennis met eerlijke handel.

CONTACTEER ONS

Terug naar boven

VOOR HET BASISONDERWIJS

  • Prentenverhaal “Lotta zoekt haar huis”: we tonen en vertellen het verhaal van Lotta, een lieveheersbeestje dat haar huisje kwijt is en met de suikerrietstengels meereist in de hoop haar huis terug te vinden. Zo volgen we de weg die producten afleggen van de bij de boer in het Zuiden tot in de (wereld)winkel.
    Extra activiteit: kleurprent Lotta
    Duur: 1 lesuur
    Leeftijd: 1e graad
  • Rollenspel “Cacaostan”: “In cacaostan is het alle dagen warm. Ideaal voor het kweken van cacao, waarmee lekkere chocolade wordt gemaakt. Kruip in de huid van een cacaoboer, maak en verkoop je cacaobonen en bouw je eigen dorp. Maar verloopt alles wel eerlijk?”.  Dit actief (rollen)spel laat kinderen vanaf 7 jaar kennismaken met de wereld van de (on)eerlijke handel. Als cacaoboeren ervaren ze zelf hoe onrechtvaardig de handel loopt. Samen denken we na hoe het eerlijker kan.
    Duur: 2 lesuren
    Leeftijd: 1e en 2e graad
  • Workshop “Eerlijke handel en kinderrechten”.
    In deze workshop vliegen we over de wereldkaart en maken we kennis met kinderen in België en Ivoorkust. Hoe ziet hun leven eruit? Welke zaken hebben we nodig om goed te kunnen leven? We onderzoeken wat kinderrechten zijn en hoe het komt dat niet elk kind op deze wereld dezelfde rechten heeft. We ontdekken de rol die eerlijke handel hierin kan spelen.
    Duur: 2 lesuren
    Leeftijd: 2e graad
  • De workshop “Eerlijke Handel, Kinderspel” is een “oneerlijke” quiz.
    De leerlingen spelen in 5 groepen een quiz over eerlijke handel en worden beloond met Oxfam-munten. Wanneer ze aan het einde van de quiz hun munten inruilen voor chocolade, lijkt er iets niet te kloppen… . In deze quiz komen verschillende aspecten van eerlijke handel aan bod, spelen we een rollenspel, maken we via films kennis met producenten in Afrika en proeven we van producten van eerlijke handel. We laten de leerlingen zelf een klein beetje onrecht ervaren door de ongelijke beloning aan het einde van de quiz en grijpen dit moment aan voor een reflectie over (on)recht.
    Duur: 2 tot 3 lesuren
    Leeftijd: 3e graad

CONTACTEER ONS

VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS

  • Eerlijke chocolade
    In deze workshop maken leerlingen kennis met het productieproces van chocolade, onderzoeken ze hoe de cacaosector functioneert en welke gevolgen dit heeft voor mens en milieu. Ze kruipen in de huid van een producent, handelaar of consument en verkennen alternatieven voor het huidige systeem.
    Duur: 2 lesuren
    Doelgroep: 1e en 2e graad ASO, TSO
  • Chocoladeproeverij
    We verdiepen ons in deze workshop in de wondere wereld van cacao en chocolade. Via een quiz en een spel ontdekken we het onrecht in de wereldhandel in cacao. We maken kennis met de producenten en hoe van een cacaoboon chocolade gemaakt wordt. We proeven van eerlijke chocolades en bespreken hoe eerlijke handel het anders aanpakt dan de traditionele handel en zo invloed kan hebben op de gender- en klimaatproblematiek.
    Duur: 2 lesuren
    Doelgroep: 2e en 3e graad TSO en BSO
  • De cacaoconferentie
    We starten deze workshop in het jaar 2050 en nodigen de leerlingen uit voor een tentoonstelling over de laatste reep chocolade. In 2020 werd die laatste reep geproduceerd en toen eindigde het verhaal van cacao en chocolade. De leerlingen vinden in deze fictieve tentoonstelling heel wat informatie over de cacaosector en worden via een spel uitgedaagd om deze kennis actief te verwerven. Ze onderzoeken de spelers in de cacaoketen, kruipen zelf in de rol van een van deze belanghebbenden en gaan met elkaar in debat. Via deze workshop maken de leerlingen grondig kennis met de problematieken van de wereldhandel in cacao én gaan ze op een actieve manier hierover in debat met elkaar.
    Duur: 2 lesuren
    Doelgroep: 2e en 3e graad secundair onderwijs, ASO
  • Fair Fashion
    Kledij, we dragen ze allemaal. De één heeft genoeg met 2 truien terwijl de ander er wel een stuk of 20 heeft. Nochtans komt de textiel- en kledingindustrie steeds meer onder vuur te liggen. Het gebrek aan leefbare lonen voor kledingarbeider(st)ers, onveilige werkplekken, gebrek aan transparantie en vakbondsvrijheid zet de sector onder druk. Toch blijft een duurzame kledingindustrie nog buiten handbereik.
    In deze workshop bekijken de leerlingen de grote uitdagingen in de sector, ze ontdekken hoe kleding wordt gemaakt en leren hoe ze hun favoriete merken kunnen screenen.
    Als kers op de taart kunnen de leerlingen zelf aan de slag met fair of gerecycleerd textiel. De leskoffer met het creatieve materiaal -  zoals stoffen, naald en draad, textielverf en sjablonen -  kan tegen een meerprijs (20 euro per week) ontleend worden.
    Duur van de theoretische workshop: 1,5 á 2 lesuren
    Duur van het creatieve gedeelte: volgens eigen initiatief
    ​​​​​​​Doelgroep: 2e en 3e graad BSO (en TSO), alle jaren van het ASO

 

  • Escape Room – geen workshop, eerder spelvorm
    In deze Escape Room moeten de leerlingen proberen om via een heleboel raadsels en opdrachten de juiste code te vinden om het slot te openen én de sleutel van het lokaal te bemachtigen. Doorheen deze escape room maken de leerlingen kennis met de handel in koffie of cacao en de uitdagingen in deze sector.
    De Escape Room kan ook ontleend worden in het kader van vb een projectweek op school. Contacteer ons gerust voor advies op maat. 
    Duur: 1 of 2 lesuren 
    Doelgroep: alle jaren van het ASO, BSO (en TSO)

CONTACTEER ONS

Terug naar boven

Bekijk de video van de klimaatfresco

WAT IS HET KLIMAATFRESCO?

Het Klimaatfresco is een krachtig en leuk instrument om in 3 uur de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering beter te begrijpen.

Het Klimaatfresco is een tool die in 2018 in Frankrijk gecreëerd werd om de uitdagingen van de klimaatverandering beter te begrijpen, met een sterke focus op de wetenschappelijke aspecten. Meer dan 1.000.000 mensen hebben al deelgenomen aan een workshop. Onder begeleiding van enthousiaste vrijwilligers, werd het gebruik van de tool al naar de vier windstreken verspreid.

VOOR WIE IS HET KLIMAATFRESCO?

Voor alle soorten publiek (jongeren, volwassenen, bedrijven, verenigingen, enz.), maar bijzonder geschikt voor studenten uit het hoger onderwijs en leerlingen uit de derde graad middelbaar onderwijs.

HOE ZIET HET KLIMAATFRESCO ERUIT?

Het is een kaartspel dat de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering met elkaar in verband brengt. De 42 kaarten zijn gebaseerd op de rapporten van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) De animatie duurt 3 uur:

  • 1,5 uur om in team de kaarten te plaatsen volgens oorzaak en gevolg
  • 30 minuten om verbanden te leggen en het fresco te illustreren
  • 1 uur om de resultaten te presenteren, te debriefen en de wereld opnieuw te ontwerpen

CONTACTEER ONS

Terug naar boven

Een klasbezoek kan een aanvulling zijn bij de bovenstaande workshops of kan op zichzelf staan als een eerste grondige kennismaking met de werking van de wereldwinkel, vóór en achter de schermen.

Indien het een aanvulling is van de reeds gegeven workshop duurt een klasbezoek ongeveer 30 min en wordt het gratis aangeboden.

Voor een eerste kennismaking die los staat van een grotere workshop (zie onder Workshops in de klas ) vragen we 15 euro per klasgroep en duurt een bezoek ongeveer 60 min.

CONTACTEER ONS

Terug naar boven

Laat leerlingen in actie schieten! Met hun eigen Wereldwinkel op School (WoS) maken leerlingen uit het Leuvense elkaar warm voor eerlijke handelsproducten én het verhaal erachter. Ze voeren zelf promotie, richten een winkeltje in en openen het, houden het kasboek bij en zetten activiteiten op rond eerlijke handel.

Wil je zelf een wereldwinkel opstarten op jouw school? We helpen je graag bij de voorbereidingen en bieden ondersteuning bij vorming over eerlijke handel.

Ben je overtuigd en wil je met de klas een bezoek brengen, een workshop op school plannen of een WoS starten?

CONTACTEER ONS

Terug naar boven

VERENIGINGEN EN ORGANISATIES  - FairTrade@Home

Wil je knus thuis samen met familie en/of vrienden kennismaken met eerlijke handel? Of in het comfort van je eigen bedrijf of lokaal onze producten, hun herkomst en het verhaal van onze partners leren kennen? Dat kan met onze FairTrade@Home-formule. Nodig familie en vrienden uit voor een (h)eerlijk avondje. Wij vertellen tijdens het proeven het verhaal van eerlijke handel.

Je kan kiezen uit vier formules:

CHOCOLADE

Tijdens deze avond maak je kennis met eerlijke handel en de werking van Oxfam-Wereldwinkels. In de loop van de avond worden zeven soorten chocolade geproefd. De totale duur van deze FairTrade@Home is 2 uur waar de vorming ongeveer 1,5 uur in beslag neemt en er dan nog 30 min voorzien zijn voor napraten en het bekijken van de materialen. We hanteren de volgende prijzen:

  • min 6-10 personen: € 50
  • 11-40 personen: € 4 p.p.
  • 40+ personen: € 3 p.p.

WIJN

Leer wijn van de andere kant kennen via het verhaal van onze wijnboeren. Doorheen deze workshop word je ingewijd in de geheimen van het proeven van wijn. We beginnen deze avond met het verhaal van eerlijke handel en Oxfam-Wereldwinkels. Nadien proeven we zes wereldwijnen onder de deskundige begeleiding van een sommelier. Een wijnproeverij duurt ongeveer 2 uur. We hanteren de volgende prijzen:

  • min 10 personen: € 150
  • 11-30 personen: € 13 p.p.
  • 31-45 personen: € 11 p.p.

KOFFIE

Ook de koffieproeverij start met een kennismaking met eerlijke handel. Nadien worden we door een barista, specialist in koffie, ingewijd in de geheimen van koffie en gaan we zelf ons (h)eerlijk kopje koffie zetten. De koffieproeverij duurt ongeveer 2 uur. We hanteren de volgende prijzen:

  • min 6 - 10 personen: € 50
  • 11-30 personen: € 4 p.p.

 

Terug naar boven

CONTACTGEGEVENS

Parijsstraat 56, 3000 Leuven

regioleuven@oww.be

0496 12 00 32‬

Droite