Wereldwinkel op School

Hallo daar! Heb jij zin om flink bij te dragen aan een duurzame en solidaire wereld? Samen met vrienden en vriendinnen? Op een amusante en leerrijke manier? Wel, dat kan. In jouw school nog wel!

Een Wereldwinkel op School, kortweg WoS, is een groep van jonge wereldburgers in actie. Het gaat om leerlingen, gesteund door een of meerdere leerkrachten, die actief verhalen verkopen aan hun medeleerlingen. Verhalen over mondiale ongelijkheid en armoede, over kansen en verantwoordelijkheid. De Wereldwinkeliers op School nodigen medeleerlingen uit om samen te reageren op dit onrecht. Hoe luider de eis, hoe groter het draagvlak voor positieve verandering, hoe meer wetten in functie van het mondiale belang zullen gestemd worden. Zo werken we samen, binnen onze grote en warme beweging aan een rechtvaardige, duurzame en solidaire wereld. We komen op voor:

  • eerlijke handelsregels en duurzame voedselketens;
  • een fair en sterk klimaatbeleid;
  • genderrechtvaardigheid en gelijkwaardigheid;
  • een leefbaar inkomen voor boeren en zorgplicht voor bedrijven wereldwijd;
  • hergebruik en recyclage van grondstoffen.

We vechten dus voor een economie die ten dienste staat van het welzijn van allen, binnen de ecologische grenzen van onze planeet en dus niet als graaimand van de happy few.

spons erover wereldwinkel op school

Wereldwinkel op School in de praktijk

Wie? Een WoS is een groep van minstens 8 leerlingen uit het secundair onderwijs, gesteund door een of meerdere leerkrachten.

Waar? Een WoS kan in elke Nederlandstalige secundaire school in Vlaanderen en Brussel opstarten.

Wat? Een WoS voert actie. Raadpleeg zeker onze actiefiches. Die bevatten een massa superleuke actie-, verkoop-, en educatieve tips, van laagdrempelig tot volle bak!

Wanneer? Het hele jaar door. Er zijn geen vereisten voor het aantal acties, noch wanneer ze moeten plaatsvinden. We suggereren graag een minimum van 1 activiteit per maand (zie onze jaarsuggestiekalender) en vragen aan elke startende WoS de intentie om jaarlijks een doorstart te maken.

Hoe? Opstarten kan door contact op te nemen met de lokale Oxfam-Wereldwinkelgroep of via onderstaand formulier. Meer informatie vind je in deze Opstartgids. De leerkracht-begeleider krijgt dan de vraag om de WoS officieel te registreren door het invullen van een WoS-fiche. Daarna wordt een gratis startkit geleverd in de lokale winkel. We vragen om de WoS-fiche een keer per jaar in te vullen.

Een opstartgids

Wie, wat, waarom, wanneer & hoe? Ontdek je hier.
WERELDWINKEL OP SCHOOL

Actiefiches voor wereldwinkeliers op school

De startkit:

leerlingen van wereldwinkel op school

 

Andere ondersteuning

  • De Oxfam-Wereldwinkelgroep in jouw buurt ondersteunt je graag en biedt producten van eerlijke handel aan. Informeer voor een winkelbezoek met de groep of klas, of vraag een scholenvrijwilliger naar een infomoment in de school.
  • Maak zeker gebruik van ons lespakketten voor leerkrachten.
  • Bezoek onze inleefateliers in Brussel.
  • Neem tijdens de Week van de Fair Trade (oktober) zeker deel aan onze scholenactie. Een ideaal moment voor de opstart van het (nieuwe) WoS-jaar.
  • Naast de startkit bieden we nog meer (gratis) ondersteuningsmateriaal.

 

wereldwinkel op school oudere versie
Speel video

Elke Wereldwinkel op School die na een jaar activiteit een doorstart maakt mag via obe.scholen@oxfam.org een muurbordje aanvragen. Dan komen wij dat uitreiken, en betrekken we de pers er bij. 

Ik schrijf me in

 

Je gegevens worden enkel gebruikt om je (aan)vraag op te volgen. Lees ons privacybeleid.  

Veelgestelde vragen

  • Wat als ik een tijdelijke verkoopstand wil organiseren? Een WoS start je met de intentie om elk jaar een doorstart te maken, al dan niet met een gewijzigde groep (mede)leerlingen. Een tijdelijke verkoopstand is uiteraard ook prima, maar dan spreken we niet van een WoS. In dat geval volstaat het de lokale wereldwinkel binnen te stappen en te informeren naar de mogelijkheden en voorwaarden.
  • Kunnen we meerdere WoSsen hebben in onze school? Een school kan meerdere WoSsen hebben, bijvoorbeeld als de middenschool een ander pauzemoment kent dan de bovenbouw.
  • Krijgen we bij elke doorstart een nieuwe startkit? Nee, dat zou net iets te veel kosten. Elke (doorlopend actieve) WoS kan eens om de 4 jaar aanspraak maken op een nieuwe startkit.
  • Vragen over het statuut van een WoS? Kijk in onze Opstartgids.
  • Een andere vraag? Stap de lokale wereldwinkel binnen of contacteer ons op OBE.scholen@oxfam.org of 0497/583897.
  • Meer informatie krijg je in onze Opstartgids.

Contact met andere eerlijke leerkrachten? DaT kan!

Droite