Philippino woman sewing

Hoe Filippijnse vrouwen met een naaiatelier hun toekomst verzekeren

In de Filippijnen ondersteunt Oxfam initiatieven om de economische impact van de pandemie op vrouwen en andere kwetsbare groepen te verminderen. Met Cash for Work programma’s stimuleren we lokaal ondernemerschap. Zo steunden we Sarah om haar eigen naaiatelier op te richten waarmee ze nu werk biedt aan 25 vrouwen.

Sarah was 9 toen ze geboeid raakte door het naaien. Haar grote voorbeeld was haar moeder die zelf naaide en haar met naald en draad begeleidde. Ze groeide op in de stad Datu Abdullah Sangki en was de enige uit het gezin om dit pad te volgen.

“Ik herinner me nog heel goed de eerste kleren die ik maakte,” zegt ze. “Dat was mijn schooluniform. Het bestond uit een witte blouse en een kastanjebruine rok. Mijn moeder zorgde voor het knippen en ik voor het naaien.” En zo startte Sarah’s naaisteravontuur.

Naast haar professionele activiteit is Sarah nu de voorzitter van de Vrouwenfederatie van haar stad. Door deze rol was ze zich heel snel bewust van de economische gevolgen van de pandemie en de impact op de vrouwen binnen haar gemeenschap.

Van idee naar 25 banen

Het “Cash for Work” principe houdt in dat na een crisis of een ramp contant geld gecontroleerd verdeeld wordt in kwetsbare of verarmde gebieden. Met deze aanpak willen we lokale initiatieven en handel stimuleren en ondersteunen. Zo kan Sarah een deel van de salarissen van haar medewerkers betalen.
“Het Cash for Work-project van Oxfam en RDISK* heeft in onze buurt voor al deze vrouwen welkome banen gecreëerd,” legt ze uit.

Sarah bracht 25 vrouwen bij elkaar en samen richtten ze hun naaiatelier op, met een startkapitaal van 13.000 Filipijnse peso's (220 euro) en 4 naaimachines. Sarah leerde hen hoe ze kleding en beddengoed moesten maken, maar ook de essentiële maskers en beschermende kleding die nodig zijn bij het bestrijden van de pandemie en het voorkomen van ziekte.

Ik ben zo trots om hen te zien verbeteren.

Ik concentreer me nu op het opleiden van mijn medewerkers. Ik ben zo trots om hen te zien verbeteren. Dankzij hun nieuwe vaardigheden hebben ze weer een inkomen. Dat is nu nog belangrijker, omdat de prijzen stijgen door de crisis.

Een klein bedrijf dat de crisis overwint

De Vrouwenfederatie heeft onder leiding van Sarah nog meer ambitieuze plannen. Zo wil ze een werkplaats bouwen voor andere artisanale beroepen, extra kapitaal aantrekken en meer apparatuur aanschaffen.

Om hun gezin nog beter te ondersteunen, zijn de vrouwen van het naaiatelier ook begonnen met tuinieren en koken.

Het 'Cash for work'-programma wordt uitgevoerd door Oxfam Filippijnen in samenwerking met onze partner 'Rural Development Institute of Sultan Kudarat' (RDISK)

Doe een gift

Steun ons in de strijd tegen armoede, onrecht en ongelijkheid: uw steun maakt het verschil!

Droite