Digitalisering helpt Palestijnse vrouwen om het heft in eigen handen te nemen

Palestina kent een van de hoogste percentages ter wereld van online geweld tegen vrouwen. Oxfam heeft samen met drie Palestijnse organisaties meer dan 100 jongeren getraind in digitale veiligheid en hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen cyberstalken.

Door de groeiende populariteit van sociale media in het bezet Palestijns gebied, krijgen vrouwen meer te maken met online pesterijen en discriminatie. Een derde van de Palestijnse vrouwen heeft al te maken gehad met online pesterijen en een op de vier is gedwongen om hun online profiel te verwijderen.

Vals beschuldigd op Facebook

Hayat (25) (foto) leerde het op de harde manier. Na het behalen van haar diploma in de verpleegkunde bereidde ze zich voor op het jaarlijkse examen, een verplichte stap om een baan als verpleegkundige te krijgen.  

Om haar slaagkansen te vergroten, vroeg Hayat aan een van haar docenten om haar voorbereiding te evalueren. Nadat hij meer dan een maand niet antwoordde, vroeg ze de decaan van de faculteit om hulp. Nadien begonnen de probemen van Hayat pas echt.

"Ik herinner me dat ik op een dag naar de les kwam en verrast was dat iedereen naar me wees.” Later kwam ze erachter dat haar docent haar op een Facebook-pagina van de universiteit had beschuldigd van het niet bijwonen van lessen en ongepast gedrag. 

 "Ik stortte bijna in.” Hayat wou een klacht indienen bij de politie wegens smaad, maar kreeg te horen dat ze nooit aan het examen zou mogen deelnemen als ze dat zou doen.

Van slachtoffer naar activist

Sinds de start van de coronacrisis en de maatregelen die daaruit volgde, worden Palestijnse vrouwen nog meer lastiggevallen op het internet. Om dit tegen te gaan,  bundelt Oxfam krachten met Taghyeer, Women, Media and Development en de Women's Affairs Technical Committee. Samen trainen we een honderdtal Palestijnse jongeren in het veilige gebruik van het internet en manieren om zich te beschermen tegen cyberpesten. 

Hayat twijfelde niet lang en stapte mee in het project. Zo is ze bijzonder trots dat ze kon meewerken aan de lancering van “Mapping Her”, een applicatie die vrouwelijke slachtoffers van online pesterijen in kaart brengt. De gegevens die de app verzamelt worden gedeeld met vrouwenrechtenorganisaties en de Palestijnse regering , zodat ze weten hoeveel vrouwen er worden getroffen en waar ze zich bevinden.  

"Ik werd zelf online lastiggevallen, maar bleef niet bij de pakken zitten. Ik hoop dat ik door dit project het leven van jonge slachtoffers die gedwongen zijn te zwijgen, kan veranderen.”

De strijd tegen cybercriminaliteit

Hasan, een 19-jarige student aan de Universiteit van Hebron en een computerliefhebber, volgde verschillende trainingen binnen het project. Hij startte een blog op het “You Know Platform” waarop journalisten, bloggers en activisten de dialoog aangaan met de Palestijnse regering.

 “Mijn blogs zijn gericht naar de Palestijnse politie die cybercriminaliteit bestrijdt. Ze gaan over de technieken die hackers gebruiken om accounts te hacken. Op die manier probeer ik hen bewuster te maken van hun verantwoordelijkheden.”

Volgens Hasan zijn ook de internetproviders verantwoordelijk. Hij en 48 andere jongeren namen deel aan de Social Media Bus, een tour door Gaza en de Westelijke Jordaanoever die hen naar het hoofdkwartier van vijf internetproviders bracht. De jongeren kwamen met hun aanbevelingen om hun veiligheid op het net te vergroten. En ze werden gehoord.Het resultaat? De internetproviders beloofden om de kosten van hun beveiligheidsdiensten te verlagen en ze tijdelijk gratis te maken.

Hasan concludeert: "Door dit project slagen we er als gemeenschap in onze stempel te drukken op de strijd tegen cybercriminaliteit.”

Speel video

Dit project werd gefinancierd door België via het Wehubit-programma dat door Enabel wordt uitgevoerd.

           

Droite